Юнікід
Ми на зв'язку

Податок на виведений капітал: урядовий комітет ухвалив законопроект
Урядовий комітет розглянув та ухвалив законопроект щодо запровадження податку на виведений капітал. У чому суть? На виконання вимог Закону № 1797 щодо покращення інвестиційного клімату в Україні робоча група у складі представників Мінфіну, бізнесу, експертів та народних депутатів напрацювала текст законопроекту щодо введення податку на виведений капітал.

 Головна мета — запровадити оподаткування прибутку підприємств, розподіленого у формі дивідендів чи прирівняних до них платежів та відмовитися від податку з доходів нерезидентів.

 Окрім того, законопроект передбачає:

- зміну методологічних підходів оподаткування процентів за користування кредитом, що отримуються у нерезидентів — пов’язаних осіб;

- застосування перехідних положень для банків, які матимуть право залишатись платниками податку на прибуток до 2020 року включно;

- звільнення від оподаткування податком на виведений капітал дивідендів, що виплачуються за період 2013 — 2017 рр., у межах обсягу оподатковуваного прибутку, з якого раніше був сплачений податок на прибуток підприємств.

 Міністерство фінансів забезпечило абсолютно відкритий і прозорий процес підготовки законопроекту. Всі зацікавлені сторони могли долучитися до роботи над проектом.

Що це дає?

 Запровадження податку на виведений капітал замість податку на прибуток буде стимулом для бізнесу реінвестувати кошти у виробництво та розвиток. Це також спростить правила оподаткування та процедуру адміністрування і покращить інвестиційний клімат в країні.

 Проте слід відзначити, що реалізація норм законопроекту у 2018 р. призведе до втрат державного бюджету в сумі 26,0 млрд грн та місцевих бюджетів — 5,4 млрд грн.

Міністерство фінансів підтримує запровадження податку на виведений капітал, якщо державний бюджет залишиться збалансованим. Можливі шляхи компенсації бюджетних втрат — це значне підвищення ставок податків або скорочення видатків. Мінфін виступає категорично проти підвищення ставок податків та вважає єдиним шляхом для пошуку компенсаторів скорочення державних витрат та більш ефективне використання бюджетних коштів.

Міністерство фінансів України

Поділись в соціальних мережах


Email facebook twitter