Юнікід
Ми на зв'язку

Обчислення суми транспортного податку для ФО після 1 липня: чи правомірно
Податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум транспортного податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня року базового податкового (звітного) періоду (року) (пп. 267.6.2 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу).

 При цьому пп. 267.6.3 вищезазначеного пункту визначено, що органи внутрішніх справ щомісяця у десятиденний строк після закінчення календарного місяця подають контролюючим органам відомості, необхідні для розрахунку транспортного податку фізичними особами, станом на перше число відповідного місяця.

 Водночас у разі переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого протягом звітного року податок обчислюється попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування, а новим власником — починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт.

 Відповідно до пп. 267.6.6 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу за об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

 Крім того, у разі закінчення п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, що настає за місяцем, у якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років (пп. 267.6.7 п. 267.6 ст. 267 Кодексу).

 Контролюючий орган надсилає податкове повідомлення-рішення новому власнику після отримання інформації про перехід права власності (пп. 267.6.5 вищезазначеного пункту).

 У разі повернення легкового автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, в якому легковий автомобіль було повернуто відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду.

 Платник податку зобов’язаний надати контролюючому органу копію такої постанови (рішення) протягом 10 днів з моменту отримання (пп. 267.6.8 п. 267.6 ст. 267 Податкового кодексу).

Таким чином, контролюючі органи мають право обчислити суму транспортного податку для фізичної особи після 1 липня року базового податкового (звітного) періоду, який дорівнює календарному року, після отримання відповідної інформації від компетентних державних органів та/або платників податку.

Поділись в соціальних мережах


Email facebook twitter