Юнікід
Ми на зв'язку

"СЮРПРИЗ" ДЛЯ ФОПів: ЗА ЩО І НА СКІЛЬКИ оштрафують УКРАЇНЦІВ, І чим це обернеться для БІЗНЕСУ
Мітинги і страйки привели до того, що 26 років тому в Україні з'явилася спрощена система оподаткування. А 20 років тому з'явився єдиний податок для підприємців, і почалася реєстрація масова реєстрація ФОП (ФОПів).

Єдиний податок був створений для того, щоб скоротити кількість перевірок і спростити звітність для бізнесу. Але завдяки йому також виникла можливість для роботодавця не платити внески до Пенсійного фонду, який у нас і без того дефіцитний. Тепер в Мінсоцполітики пропонують заборонити оформляти співробітників як фізичних осіб-підприємців і вводять нові штрафи.

 

Хто постраждає від нововведень, і чи допоможуть вони наповнити бюджет - в матеріалі NEWSONE.

 

Чому хочуть прийняти нове законодавство

 

  • Припустимо, працівник повинен заплатити 10 000 гривень заробітної плати. Якщо оформити його офіційно, роботодавець віддасть державі 2 200 гривень ЄСВ, 1 800 гривень прибуткового податку і 150 гривень військового збору. Це 4 150 гривень одних податків.
  • А якщо оформити його як ФОП, то працівникові потрібно буде самому платити ЄСВ - 918 гривень (відсотки від мінімалки), прибутковий податок складе всього 500 гривень, а військовий збір сплачувати не потрібно. У Мінсоцполітики вважають, що це ухилення від сплати податків.
  • Економіст Олексій Кущ розповів NEWSONE про три види ФОП (ФОП). Це сплячі (відкладені), схемні і реальні підприємці. За його словами, всього в країні діє десь 1,5 мільйона ФОП (ФОП) і з них реальних приблизно 500 тисяч. Тим часом, державі не вистачає грошей на пенсії.

"Основною проблемою в 2019 році буде забезпечити пенсії і покрити дефіцит бюджету, адже в березні пенсії проїндексируют. Так що необхідно буде додатково знайти ще кілька десятків мільярдів гривень. У нашого Пенсійного фонду і так дефіцит. Зазвичай ПФ бере позики у казначейства на погашення цього дефіциту, а в кінці грудня віддає гроші. За рахунок видачі компаніями премій, в кінці року завжди великий фонд оплати праці. Але в цьому році не погашено ще 7 мільярдів. Тобто присутня не тільки плановий дефіцит, але фонд ще й не здатний погашати позики ".

 

 Крім того, схеми з ФОП (ФОПамі) призводять до деяких наслідків для працівників, оформлених як підприємці. Експерт з працевлаштування Анна Шкумат розповіла NEWSONE, що при оформленні ФОП (ФОПа) співробітник повинен розуміти наслідки: він позбавляється декретних, відпускних і лікарняних.

 Якщо офіційного працівника скоротили, то його повинні попередити про звільнення за 2 місяці. Законодавство також передбачає виплату вихідної допомоги. Дата ж припинення співпраці з ФОП (ФОПом) встановлюються в цивільно-правовому договорі. Як тільки термін роботи добігає кінця, договір можуть розірвати. Також в ньому може бути прописано право достроково його розірвати. Таким чином, "схемну" підприємницьку діяльність ФОП (ФОП) здійснює на свій ризик.

Що пропонують
У зв'язку з цим у відомстві сформулювали критерії, які повинні виявляти трудові відносини. Присутній "схема", якщо:

  • ФОП (ФОПу) за роботу заплатили два рази і більше;
  • йому дають доручення і то, як він їх виконує, контролюється замовником;
  • винагорода, яку отримує ФОП (ФОП) за роботу - це основне джерело його доходу (¾ загального доходу за півроку);
  • ФОП працює на робочому місці, яке йому визначив замовник, дотримується розпорядку дня;
  • робота його рівносильна тій, що виконують співробітники в штаті;
  • умови праці надає особа, в інтересах якої виконується робота;
  • тривалість робочого часу встановлює замовник.

Якщо дотримуються хоча б 3 з цих 7 критеріїв - йдеться про трудові відносини.

 Про те, що відносини насправді трудові, працівник може повідомити Державну службу з питань праці. Також це може встановити перевірка, тобто підприємство може відвідати державний інспектор.

 Якщо на роботодавця подають в суд, автоматично встановлюється презумпція наявності трудових відносин. Йому доведеться довести, що він не використовує ФОП (ФОП) для своєї вигоди.

За кожні неоформлені трудові відносини роботодавця будуть штрафувати. Якщо він зовсім не заплатив ЄСВ за співробітника, або віддав менше, ніж потрібно, можуть стягнути 30 мінімалок, то є 125 190 гривень.

 Якщо ж ЄСВ він заплатив в повному обсязі, то штраф буде в два рази менше - 62 595 гривень. Такий же штраф можуть стягнути, якщо роботодавець оформив людини на півставки, а співробітник виконував роботу в повному обсязі.

 Цікаво, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі пропонує також внести зміни до Господарського кодексу, і зовсім заборонити ФОП (ФОП) працювати в компаніях, де влаштовані більше 250 осіб та річний дохід становить 50 мільйонів євро.

Чи всі так з критеріями
Сім пунктів, які пропонує Мінсоцполітики, викликали сумніви у економістів. А бізнес активно обурюється в соцмережах.

  • Перше, на що звертають увагу підприємці - пункт про двох виплатах і більш. За їх словами, він відразу відсікає можливість наявності у ФОП (ФОП) постійних клієнтів. Наприклад, якщо він займається ремонтом техніки для компанії і отримує місячну ставку, то автоматично стає порушником.
  • Далі - про винагороду. Припустимо, що у підприємця є ФОП (ФОП), який він використовує час від часу, отримуючи контракти з певною періодичністю. Припустимо, гроші йому виплатили раз на півроку, і це був весь дохід людини за період. Невже варто штрафувати роботодавця? Таким питанням задається бізнес.
  • Сумнів викликає і контроль замовника. Справа в тому, що не існує роботи, яка виконується не в його інтересах. Узгодження деталей в процесі роботи можна назвати контролем, а значить, це порушення, підкреслюють підприємці.
  • Бути субпідрядником, який виконує роботу штатних співробітників, критерії теж забороняють. Як і використовувати офіс компанії замовника. Прийти в компанію, яка замовила послуги, і працювати з її паперами не можна. Якщо дизайнеру-ФОП надають і матеріали, і приміщення для його роботи - це теж порушення.
  • Згідно зі встановленими критеріями, ФОП (ФОП) не можуть виконувати практично будь-яку роботу на іншу особу, навіть якщо це поставка свого товару для чужого магазина. Створення товару виходить неофіційною роботою на іншу людину.
  • Дії Мінсоцполітики в соцмережах вже назвали "доказом живучості" совка "в головах українських чиновників". У відомстві ж заспокоюють: закон - це лише надання працівникові можливості, і він не унеможливлює залучення роботі ФОП.
  • Економіст Тимофій Милованов на своїй сторінці в соцмережі підтримав нововведення. Він підкреслює, що в промисловості складно використовувати ФОП для працевлаштування, і тому різні галузі платять різні податки, що несправедливо. За його словами, люди тому масово і зацікавлені в IT, а не в заводах. "Тому страждає вся економіка" - написав він.

Економіст Микола Маклуха дивиться на введення критеріїв інакше.

"Піттсбурская школа економіки" вважає, що ФОПи стимулюють людей йти в IT (о, жах!) Замість того, щоб орати на заводі. Ага, завтра вип'ємо ФОП і middle developer відправитися на Запоріжсталь плавити сляби. Ні, він просто вважатиме, що платити 40% податків в Україні, Польщі або Німеччини - це дві великі різниці. За свої податки ти отримуєш якісні госсулугі, а не весь цей бардак ", - написав він.

 

  • За його словами, ФОП - інструмент, що дозволяє відучити українців від того, що держава повинна про них потурбуватися, можливість взяти відповідальність на себе за свою пенсію лікарняні, відпускні.
  • Зростання економіки або її вбивство: якими будуть наслідки.
  • Експерти сходяться на тому, що зміни найсильніше вдарять по IT - галузі, на яку припадає понад 3% вітчизняного ВВП і п'ята частина валютної виручки.
  • По суті, нові обмеження можуть торкнутися всіх, хто хоче працювати "на себе". Під удар потрапить весь аутсорс: менеджери, юристи, журналісти, бухгалтери і навіть прибиральниці.
  • Деякі називають невелику кількість гіпотетичних постраждалих: від 15-20%. Бізнес же заявляє, що нововведення можуть торкнутися понад мільйон ФОП (ФОП).
  • Опитані NEWSONE працівники на аутсорс негативно оцінюють законопроект і кажуть, що свідомо відмовляються від соціального пакета. Якби їх не влаштовували особливості роботи, її б змінили, кажуть вони. А бізнесмен Юрій Антонюк закликав звернути увагу на назву законопроекту.

"Це лицемірство. Хіба ви колись чули заяви айтшніков про порушення їхніх трудових прав? Проект не враховує нинішні реалії ведення бізнесу і форми співпраці для креативних і айті-професій ", - заявив він.

 

  • Зараз існує серйозний попит на працівника IT-сфери. Наприклад, в Німеччині та Ізраїлі не вистачає по 50 тисяч фахівців. Великі компанії зацікавлені в економії оплати праці і звертаються до українських заробітчан. Якщо ж нові правила запрацюють, є побоювання, що український сектор не зможе складати гідну конкуренцію західним компаніям. Зростає ціна продукту, і, отже, відбувається відтік замовників.
  • Існує загроза, що з України вийде багато компаній. Через це потенційно в країні може зменшитися кількість IT-співробітників, адже вони можуть працювати віддалено де завгодно. І якщо тут податки вище, а десь - нижче, буде сенс змінити місце проживання. А це - трудова міграція.
  • Крім того, експерти прогнозують, що навіть кадровий голод не змусить підвищити "білу" зарплату співробітникам. Вони припускають, що людей взагалі перестануть оформляти.
  • Також зростають корупційні ризики. Бізнес і без того часто закривається через тиск податкової. Не виключено, що податкова буде трактувати все так, як вигідно їй. Критерії чіткі тільки на папері, а на практиці з'являється місце для маніпуляції.
  • Ще одне пасивне наслідок: оскільки під критерії трудових відносин підпадають і інші аутсорсингові бізнеси, то в країні можуть зрости ціни. Наприклад, подорожчає клінінг, возможетН зростання цін у сфері громадського харчування.

Як і рибку з'їсти, і кісточкою не подаючи
Економіст Олексій Кущ розповів NEWSONE своє бачення вирішення проблеми тінізації ринку праці.

"Є інтенсивний спосіб вирішення проблеми: системні реформи, пошук нових точок дотику держави і бізнесу, що призводить до збільшення офіційного грошового обороту і податкових зборів. Це шлях успішних країн, таких як Сінгапур, Південна Корея, Польща. А в Україні вважають за краще екстенсивний шлях - шлях додаткового оподаткування.

Те, як відбувається зростання тінізації економіки, добре описав Орландо ДеСото. Держава збільшує податкове навантаження, і підприємства йдуть в тінь. Через брак податкових зборів держава посилює податки на решті підприємств. Такий замкнутий круг ".

 

Він підкреслює: з точки зору тактики, до нових критеріїв міністерства питань немає. Питання в стратегії. За його словами, з тіньовою економікою не можна боротися такими прямими методами.

"Такі дії контрпродуктивні. Крім шкоди, боротьба нічого не принесе. Спочатку необхідно створити умови для детінізації. Провести податкову амністію, коли більша частина бізнесу вийде з тіні, а решті посилювати оподаткування ".
"Але тінізація є скрізь - додає він. - У Німеччині, наприклад, вона становить 15%. У Франції одного разу спробували її зменшити, і це призвело до кризи. Повний її знищення згубно для економіки. Тінізація - запобіжник від кризи, буфер, через який скидається надмірний податковий тиск, інструмент виживання, який допомагав Україні під час криз. Так що необхідний баланс ".

 

Майже всі експерти сходяться на тому, що нашій державі варто було б зменшувати податковий тиск на бізнес. Тоді більше підприємців захочуть вести справи в нашій країні, що позитивно позначиться на економіці.

Бізнесмен Карл Волох підкреслює, що необхідно дуже поступове вирівнювання і зближення ставок оподаткування, а нові критерії оцінки ФОП повинні запроваджуватися поетапно. А фінансовий експерт Катерина Назимко пропонує комплексний підхід: новий Трудовий кодекс зі зрозумілими "правилами гри" для всіх і впровадження системи електронної фіскалізації.

Новими правилами - бути?

  • "Спрощенку" намагалися скасувати і раніше - вже через два роки після введення єдиного податку. Тоді громадськість перемогла податкову, пригрозивши страйками.
  • Непоганий спробою виправити ситуацію можна назвати зміни в Закон "Про податок з доходів фізичних осіб". Як і зараз, були вказані випадки, коли ФОП вважається працівником фірми. Але документ Кабмін не схвалив.
  • У 2014 році Мінфін зробив ще одну спробу "вдарити по ФОПам". Він пообіцяв піти назустріч "міжнародним спонсорам" і взагалі скасувати єдиний податок. Не вийшло.
  • Міністр соцполітики Андрій Рева заспокоює: ФОП як працювали, так і працюватимуть. А прем'єр Володимир Гройсман уточнює, що Кабмін рішень ще не приймав, парламент - теж. Поки тільки йде обговорення нових норм.
  • Українці вже встигли знайти вада в тактиці відомства. Якщо зміни і вступлять в силу, не всіх вдасться "проконтролювати", адже багато хто працює віддалено, але по всім іншим пунктам підходять під опис.
  • У будь-якому випадку, підприємцям після затвердження змін хочуть надати 3 місяці, щоб вони встигли підлаштуватися під вимоги законодавства. Так що поки панікувати не варто.
  • Законопроект дискусійне. Звичайно, робити щось зі схемами, що дозволяють уникати сплати податків, потрібно. Наповнювати Пенсійний фонд і відновлювати справедливість на ринку теж необхідно. З іншого боку, уряд постійно говорить про необхідність нових інвестицій, але може зарубати їх на корені занадто жорсткою політикою щодо бізнесу. Як би не вийшло: з чим боролися, на те й напоролися, коли підприємства почнуть ще активніше йти в тінь.

Анна Пєшкова

 

Поділись в соціальних мережах


Email facebook twitter